2014. július 19., szombat

Rák rák rák

Elég király napokat zártunk úgyhogy most kedvem támadt felvágni blogolni kicsit!

Holiskezdjem, holiskezdjem, mondjuk ott hogy végre, két gyötrelmesen hosszú hét után sikerült tv-t csiholnunk, vízadagolót szerveznünk, vízszámlát rendezni (hosszú, hagyjuk), régi kunmingi spanokkal találkozni, lehet végre halakat etetni itt jobboldalt a blogon és még Swennek is sikerült kávét és kávéfőzőt találnia. Most lettünk csak teljesen készek a beköltözéssel, ugyhogy igazából ez is volt az első 'mindennapi' hetünk Shanghaiban.

Egyet tippelhettek honnan sikerült kávéfőzőt (najó, nevezzük inkább 'kávényomónak') szerezni - igen, a zikeából. Méghozzá tök ugyanazt amit karácsonyra adtam Swennek, de ez nem tört el 2 nap után. Az itteni IKEA amugy tök jó, ugyanolyan mint otthon, csak tele van hangos kínaiakkal, de igazából még ezt is elviselem egy vállalható kávé és húsgolyók mellett. Vettünk amugy egy cheesy kaspót, ne kérdezzétek hogy fogjuk haza vinni, de le volt értékelve 10 yuanre (350ft), és a lovacskákba áldást hozó karakter van beleírva, hátszóval na, szerencsétlenség lett volna ott hagyni. Virágot nem vettünk bele, ennyire hosszútávú berendezkedésre azért nem készülünk fel (igazából csak sokkal drágábbak voltak).


Ezenkívül találkoztunk régi kunmingi barátokkal, magyar expat Sz.-dal és kínai barátnőjével. Sajnos elég soká tudtunk csak találkozni mert mindig annyi volt a tennivaló a lakással, de két hét után végre összejött egy vacsi. Egy igen fancy autentikus ujgúr helyen voltunk, ettünk fagyott teve húst, nyers birka saslikot és kemény kenyeret. Leírva borzasztóan hangzik, de frankón finom volt, el se merem képzelni milyen ha mindent előírt ideig főznek! Viszont a végén még egy kis Unicum is asztalra került, lehet emiatt érzem hogy jó volt a vacsi :)

Tegnap meg outdoor órát tartottak a suliban, mert nincs is annál jobb mint 3 órán keresztül tévelyegni Shanghaiban 35 fokban! A célpont amugy egy közeli park volt, ahol fel lettünk osztva 4-es csoportokba, minden csoport kapott kérdéseket amiket a parkban gyanútlanul sántikáló embereknek és reggeli tornájukat végző nyugdíjasoknak kellett feltennünk. Ezek a kérdések olyan kulturális mélységeket szántottak mint pl "hol lehet a közelben vásárolni?" (teszem hozzá már csak a metro kijárat amin keresztül a parkba érkeztünk egy bevásárlóközponton keresztül vezetett) ill. "mit tesz Ön egészségének megóvása érdekében?" - még egyszer mondom, mindezt tai chi-zó parkbéliektől. A feladat gondolom inkább arról szólt hogy merjünk megszólítani vérbeli kínaiakat, nekem viszont melegem volt úgyhogy leszólítottam 3 embert, és ezzel el is volt végezve a feladat. A bunkó-ratio amúgyis meghaladja az országos (de főleg a kunmingi) átlagot, úgyhogy senkinek sem volt kedve többeket is megkérdezni. A maradék két órát egy bambusz erdőben töltöttük ahol kibeszéltük a koreai "fiúkat" (kinek ki tetszik, milyen fiu bandák vannak - asszimilálódok rendesen!).

Csoportunk, mellettem a laoszi padtársam valamint koreai fiúbandarajongó legújabb barinőm


Most tudtam meg én is hogy ebben a pózban illik legugolni ha szoknyában vagy...legalábbis Kínában. Így fotózott minket az egyik tanárom. A mi csoportképünket most nem tudom feltölteni, mert legalább már 2 órája írom ezt a posztot és gyök kettes sebességgel tudok csak képeket feltölteni.


Hogy megkoronázzuk verítékes (szó szerint) munkánkat, elmentünk a lehető legkézenfekvőbb helyre, a park közepén lévő étterembe ahol kantoni kajákat (ún. dianxin-t 点心 ) ettünk, értsd mindennek rák íze volt. Volt rákkal töltött jiaozi, baozi, ráktasi, rákszirom, rák tavaszi tekercs, de még rák zsír is! Ezt magyarként én egyedül voltam képes megenni, hála az eddigi zsírgazdag étekzésnek.

Rákzsír


Ráktasi



Igen jófejek amugy az osztálytársaim, meg kell mondjam fényévekkel szimpatikusabbak mint bármelyik külföldi akivel eddig találkoztam. Kunmingban valahogy nem sikerült összespanolnom a koreaiakkal, itt viszont sokkal nyitottabbak és érdeklődőbbek. Rosszarc thai-jal meg még soha nem találkoztam, ez Shanghaira is igaz. A közös shanghai időjárás gyűlölete pedig mindenkit közelebb hoz.

Ma google street view pontossággal előre megterveztük hogy hova akarunk menni, úgy vágtunk neki a Shanghai Urban Planning Exhibition Centernek. Meg kell mondjam, money well spent volt a kiadott 15 yuan, habár már majdnem a dupláját kiadtuk volna csak egy üres, légkondicionált szobáért. Eddig nagyon szép képeket láttam a múzeumról, úgyhogy hajtott a vágy hogy szétinstagramoljam a helyet. Némi ízelítő:





Shanghai (nameg Kína allgemein) elképesztő gyorsasággal növekszik (pl. meg mernék esküdni hogy múlt héten nem állt még egy épület a házunk mellett...), ezért baromi érdekes volt látni kicsit kívülálló szemmel hogy milyen tervek állnak e mögött. Volt egy hatalmas építészeti makett, de tényleg, k nagy, mégis még mindíg csak Shanghai központját mintázta, mert megtaláltuk a házunkat, de az a leges legszélén volt az egésznek, márpedig mi azért bőven nem város szélén lakunk. Annyira nem, hogy pár napja amikor a légszennyezettség frankón alacsony volt, észrevettem hogy az ablakunkból látni lehet a tv tornyot. Mostantól ez lesz az én személyen szmog mércém - látszik-e vagy sem.


Házunk, a baloldali negyedkörös monstrum


Itt fedeztem fel, ez épp jó idő volt


Este meg színes, érdekes szórakoztatást nyújt!



Sajnos a kiállítás legfelső emelet le volt zárva ami miatt a szívem megszakad mert tudom hogy ezzel hány gyönyörű potenciális instagram highlight veszett oda.... *sigh*

Utána elmentünk egy híres fake dvd helyre, ahol majdnem minden blu-ray (nagy örömünkre - NOT! de most komolyan, mégis hány embert ismertek akinek van blu-ray olvasója?!), és ahol még olyan filmeket is meg lehet venni amiket még ki se jöttek a mozikban. Természetesen irtó szkeptikusak voltunk a "Hercule" film miatt, mivel Európában tudtunkkal még ki se jött, de gondoltuk egyefene, adunk neki egy esélyt. Hát nem hazudtak, valóban az van rajta, csak sajnos egy jó pár évvel ezelőtti Z kategóriás low budget verzió, nem a legújabb The Rock és Palvinbarbarás blockbuster. Lehet azért megnézzük még így is, csak a hecc kedvéért.

Pár napja iszonyatosan tiszta volt az ég, a légszennyezettség szerintem rekord alacsony volt, bármelyik európai várossal felvehette volna a verseny, úgyhogy úgy döntöttünk itt az ideje elmenni a Bundra, este még úgyse látta egyikőnk se. Hát, a jó időjárást sajnos rajtunk kívül még saccolt 26 millió ember érezhette mert dugig tele volt a Bund, félig túristákkal, félig divat és menyasszonyi fotózásokkal. Azért meg kell hagyni, tényleg nagyon gyönyörű volt.





Úgy döntöttünk jövő hét pénteken elmegyünk egy 1-2 órányira fekvő városba, Suzhouba (könyörgöm senki ne ejtse Szucsou-nak!), mert hiányzik azért kicsit a falusi Kína... Ha kimagaslóan jó az idő ez módosulhat Huangshan tervre, de a tanárom azt mondta most nem érdemes menni mert nincs jó idő, a kérdésemre hogy "hát akkor mikor érdemes menni, mikor van jó idő" már nem tudott válaszolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése